System HACCP – wymagania, wdrożenia i zasady
HACCP to kompleksowy system kontroli i oceny zagrożeń występujących w produkcji, handlu i transporcie żywności. Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli Zgodnie z wymogami zawartymi […]
HACCP to kompleksowy system kontroli i oceny zagrożeń występujących w produkcji, handlu i transporcie żywności. Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli Zgodnie z wymogami zawartymi […]
Maszyny i urządzenia w przedsiębiorstwie zgodne z zasadami GMP i GHP Elementy konstrukcyjne maszyn i urządzeń, znajdujących się w Twoim zakładzie, mogą stanowić istotne źródło […]
Gdy już opracowałeś niezbędną dokumentację i masz wdrożony system HACCP musisz w ramach procedury weryfikacyjnej systematycznie sprawdzać, czy system w Twojej firmie funkcjonuje zgodnie z […]
Aby zapobiec zagrożeniom bezpieczeństwa zdrowotnego żywności na etapie produkcji podstawowej musisz przestrzegać Dobrej Praktyki Rolniczej (GAP) i Dobrej Praktyki Hodowlanej (GFP), a przy prowadzeniu sprzedaży […]
Zależności pomiędzy GMP a GHP Zasady GMP podkreślają zachowanie odpowiednich warunków organizacyjno-technicznych oraz higienicznych w procesie produkcji żywności oraz uwzględniają stan zdrowia pracowników. Wymagania GMP […]
GMP kładzie duży nacisk na profilaktykę i zwalczanie szkodników przenoszących różne choroby oraz będących poważnym źródłem zagrożeń fizycznych (odchody, sierść, fragmenty ciał owadów, pióra). Zwalczanie […]
Wdrożenie systemu HACCP to zadanie niełatwe, wymaga dużego zaangażowania sił i środków. Podstawowe problemy wiążą się ze złym planowaniem przedsięwzięcia, oporem pracowników i szczupłością środków […]
Współczesna gospodarka świata charakteryzuje się dużą dynamiką rozwoju i bardzo silną konkurencją. Trwają, więc ciągłe poszukiwania nowych rozwiązań w zarządzaniu i organizacji firm, by mogły […]
System HACCP zakłada, że wszyscy, którzy żywność produkują i wprowadzają ją do obrotu zapewnią jej bezpieczeństwo zdrowotne. Produkcja żywności i jej wprowadzanie do obrotu to […]
Po odzyskaniu przez Polskę niepodległości pierwszym polskim aktem prawnym była ustawa sanitarna z 1919 r. Pierwsza polska ustawa żywnościowa została wydana 22 marca 1928 r. […]
Copyright © 2024 | WordPress Theme by MH Themes