ghp gmp

Jakie są zależności pomiędzy GMP a GHP?

Wrzesień 11, 2016 admin 0

Zależności pomiędzy GMP a GHP Zasady GMP podkreślają zachowanie odpowiednich warunków organizacyjno-technicznych oraz higienicznych w procesie produkcji żywności oraz uwzględniają stan zdrowia pracowników. Wymagania GMP […]

gmp-dezynfekcja

GMP – profilaktyka i zwalczanie szkodników

Wrzesień 11, 2016 admin 0

GMP kładzie duży nacisk na profilaktykę i zwalczanie szkodników przenoszących różne choroby oraz będących poważnym źródłem zagrożeń fizycznych (odchody, sierść, fragmenty ciał owadów, pióra). Zwalczanie […]

Wdrożenie HACCP

Wdrożenie systemu HACCP

Październik 9, 2015 admin 0

Wdrożenie systemu HACCP to zadanie niełatwe, wymaga dużego zaangażowania sił i środków. Podstawowe problemy wiążą się ze złym planowaniem przedsięwzięcia, oporem pracowników i szczupłością środków […]

System HACCP w firmach handlowych

System HACCP w firmach handlowych

Październik 9, 2015 admin 0

System HACCP zakłada, że wszyscy, którzy żywność produkują i wprowadzają ją do obrotu zapewnią jej bezpieczeństwo zdrowotne. Produkcja żywności i jej wprowadzanie do obrotu to […]

Cechy systemu HACCP

Istota i cechy systemu HACCP

Październik 9, 2015 admin 0

Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP) w tłumaczeniu na język polski brzmi: „analiza zagrożeń i krytyczny punkt kontroli”. Określenie to należy łączyć z całym systemem […]