Postępowanie z wyrobem niezgodnym HACCP
W przedsiębiorstwach branży spożywczej działających w oparciu o system zarządzania ISO 22000 niespełnienie ustalonych wymagań prowadzi do powstania tzw. niezgodności. Wyroby niezgodne, w których poziom […]
W przedsiębiorstwach branży spożywczej działających w oparciu o system zarządzania ISO 22000 niespełnienie ustalonych wymagań prowadzi do powstania tzw. niezgodności. Wyroby niezgodne, w których poziom […]
Zapewnienie i utrzymanie jakości zdrowotnej żywności wynika z obowiązującego prawa żywnościowego. Dokumentem będącym jej formalnym potwierdzeniem przez najwyższe kierownictwo jest polityka jakości zdrowotnej przedsiębiorstwa. Bez […]
Weryfikacja systemu HACCP – przykładowa dokumentacja Szósta zasada systemu HACCP nakazuje Ci dostarczanie dowodów na to, że wdrożony system HACCP jest skuteczny w zapewnieniu bezpieczeństwa […]
Po ustaleniu planu działań korygujących dla każdego CCP i określeniu zasad weryfikacji systemu HACCP powinieneś opracować zasady tworzenia dokumentacji i przechowywania zapisów. Opracowanie zasad dokumentowania […]
Jednym z podstawowych elementów kontroli wewnętrznej oraz dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej GMP/GHP są zabiegi mycia oraz dezynfekcji. Ich skuteczność w największym stopniu determinuje bezpieczeństwo […]
Bezpieczeństwo żywności odnosi się do występowania zagrożeń związanych z żywnością w momencie jej spożycia przez konsumenta. Ponieważ wystąpienie zagrożeń bezpieczeństwa żywności może mieć miejsce na […]
Copyright © 2024 | WordPress Theme by MH Themes