
Zależności pomiędzy GMP a GHP
Zasady GMP podkreślają zachowanie odpowiednich warunków organizacyjno-technicznych oraz higienicznych w procesie produkcji żywności oraz uwzględniają stan zdrowia pracowników.
Wymagania GMP obejmują takie elementy GHP, jak:
- przeciwdziałanie dostania się do przedsiębiorstwa z zewnątrz owadów, ptaków itp.,
- prawidłowe magazynowanie produktów spożywczych oraz materiałów i surowców wykorzystywanych do ich produkcji,
- odpowiednie rozmieszczenie maszyn i urządzeń,
- prawidłowe oświetlenie i wentylację zakładu,
- utrzymanie tak zakładu, jak i maszyn i urządzeń w dobrym stanie technicznym,
- gospodarka wodno-ściekowa,
- procedury mycia i dezynfekcji,
- kontrolę zdrowotną i higieniczną pracowników, tak by nie stali się oni źródłem zagrożeń produktów spożywczych.
Czego w ujęciu ogólnym dotyczą wymagania GMP/GHP?
- zdefiniowania, opisania i sprawdzenia wszystkich procesów produkcyjnych pod kątem zapewnienia właściwej jakości wytwarzanego produktu,
- zapewnienia odpowiednio wykwalifikowanego personelu, właściwie przystosowanych pomieszczeń oraz należytego stanu technicznego maszyn i urządzeń,
- zapewnienia odpowiednich warunków magazynowania i transportu,
- zidentyfikowania punktów krytycznych procesu produkcyjnego (realizowane w przedsiębiorstwie przez system HACCP),
- udokumentowania przebiegu procesu w formie właściwych procedur i instrukcji,
- utworzenia w przedsiębiorstwie systemu rozpatrywania reklamacji, wraz z działaniami zapobiegawczymi i naprawczymi.
Czy wiesz, jakie szczegółowe obszary obejmuje GMP/GHP ?
Obszary GMP | Obszary GHP |
zarządzanie jakością | higiena osobista personelu |
budynki i otoczenie | procesy mycia i dezynfekcji |
surowce i materiały | zaopatrzenie w wodę |
maszyny i urządzenia | usuwanie ścieków i odpadów |
personel i goście | kontrola obecności szkodników |
pomieszczenia socjalne | stan zdrowia personelu i badania medyczne |
przechowywanie i magazynowanie, | kwalifikacje i szkolenia pracowników |
dystrybucja i transport | laboratorium |