Geneza systemu HACCP

Geneza systemu HACCP

Październik 9, 2015 admin 0

HACCP jako system kontroli żywności powstał w Stanach Zjednoczonych w latach sześćdziesiątych, na zlecenie Państwowej Agencji ds. Aeronautyki i Przestrzeni Kosmicznej – NASA, podczas prac […]

No Picture

Wprowadzenie do systemu HACCP

Październik 9, 2015 admin 0

Obecne funkcjonowanie przepisów odnoszących się do zasad produkcji żywności można traktować jako Prawo Żywnościowe, które tylko w niewielkim stopniu różni się pomiędzy poszczególnymi krajami. W […]

No Picture

Korzyści z wdrożenia HACCP

Październik 9, 2015 admin 0

System HACCP pozwala przede wszystkim sprostać wymaganiom prawnym. Przy jego planowaniu i budowie często docieramy do aktów prawnych, o których nic nie wiedzieliśmy, albo wydawało […]

No Picture

System HACCP w małym zakładzie

Październik 9, 2015 admin 0

Wszyscy, którzy zobowiązani są do wdrożenia systemu HACCP, tj. przedsiębiorcy działający w obszarze produkcji lub obrotu żywnością, w mniejszym lub większym stopniu napotykają trudności przy […]

HACCP procedury weryfikacji

Procedury weryfikacji systemu HACCP

Październik 9, 2015 admin 0

Poprzez weryfikację ustalasz, czy procedury, które wprowadziłeś w ramach systemu HACCP, osiągają pożądany rezultat, oraz wykrywasz ewentualne niedociągnięcia. Czynności weryfikacyjne mogą obejmować badanie produktu gotowego, […]

HACCP postepowanie z wyrobem niezgodnym

Postępowanie z wyrobem niezgodnym HACCP

Październik 9, 2015 admin 0

W przedsiębiorstwach branży spożywczej działających w oparciu o system zarządzania ISO 22000 niespełnienie ustalonych wymagań prowadzi do powstania tzw. niezgodności. Wyroby niezgodne, w których poziom […]