Certyfikacja systemu zarządzania (np. system zarządzania bezpieczeństwem żywności, systemu zarządzania jakością) jest to działanie strony trzeciej (niezależnej jednostki certyfikującej) polegające na formalnym potwierdzeniu zgodności systemu (lub systemów) istniejącego w danym zakładzie z wyspecyfikowanymi wymaganiami jednej normy (lub wielu norm) przyjętej za podstawę certyfikacji. Certyfikacja systemu jest działaniem dobrowolnym.
Kogo dotyczy certyfikacja?
Każdy zakład, który posiada wdrożony system zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnie z normą ISO 22000, jak również system HACCP na podstawie wytycznych Codex Alimentarius może podejść do certyfikacji systemu.
Pamiętaj! Obowiązek wdrażania systemu HACCP wynika z przepisów prawa żywnościowego. Certyfikacja systemu HACCP jest dobrowolna.
Ogólny przebieg procesu certyfikacji:
- Zapytanie ofertowe klienta.
- Zawarcie umowy pomiędzy klientem a jednostką certyfikującą.
- Audit certyfikujący (na ogół przebiegający w 2 etapach).
- Przygotowanie raportu z auditu.
- Skorygowanie przez klienta ewentualnych niezgodności wykrytych w trakcie auditu.
- Poddanie analizie raportu z auditu przez jednostkę certyfikującą decydującą o przyznaniu certyfikatu.
- Wydanie certyfikatu ważnego 3 lata.
- Nadzór jednostki certyfikującej nad systemem.
Korzyści z certyfikacji systemu zarządzania
- Niezależne potwierdzenie poprawności opracowania, wdrożenia i funkcjonowania systemu w zakładzie.
- Usprawnienie zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i umożliwienie utrzymania stabilności procesów.
- Zwiększenie konkurencyjności przedsiębiorstwa w aspekcie oferowanych wyrobów lub usług.
- Podniesienie wartości firmy w opinii klientów zagranicznych i krajowych.
- Pozytywne postrzeganie firmy przez klientów, jako stabilnej na rynku.
- Myślenie projakościowe kadry zarządzającej przedsiębiorstwa.
- Wzrost zaangażowania pracowników i większa mobilizacja w przedsiębiorstwie.
Certyfikat wydany przez akredytowaną jednostkę certyfikującą jest dowodem na to, że wdrożyłeś niezbędne działania potrzebne do zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.