Jakie zapisy są wspólne dla 5S, systemu HACCP i normy ISO 9001? 5S to narzędzie:
- wykorzystywane do doskonalenia stanowisk pracy,
- które uczy właściwego gospodarowania i wykorzystania dostępnych środków, narzędzi i wyposażenia,
- pozwalające oddelegować odpowiedzialność w dół struktury na pracowników bezpośrednio-produkcyjnych.
Również we wszystkich zintegrowanych systemach można odnaleźć wymagania dotyczące bezpiecznego, ergonomicznego stanowiska pracy, umożliwiającego jednocześnie prawidłową produkcję wyrobu.
W normie ISO 9001:2000 istnieje zapis: 6.4. Środowisko pracy
Organizacja powinna określić środowisko pracy potrzebne do osiągnięcia zgodności z wymaganiami dotyczącymi wyrobu i zarządzać tym środowiskiem.
Dobra praktyka produkcyjna GMP jako podstawowy element HACCP zaleca między innymi, aby:
- zdefiniować, opisać i sprawdzić wszystkie procesy produkcyjne pod kątem zagwarantowania właściwej jakości wytwarzanego produktu;
- zapewnić:
- wykwalifikowany personel,
- odpowiednio przystosowane pomieszczenia oraz maszyny i urządzenia,
- właściwe procedury i instrukcje oraz
- warunki magazynowania i transportu;
- zidentyfikować punkty krytyczne procesu produkcyjnego.
W jakim zakresie 5S spełnia zalecenia HACCP i normy ISO?
5S poprzez swoje zastosowanie spełnia zarówno warunki stawiane przez ISO 9001:2000 jak i HACCP wobec stanowiska pracy. A przy tym dodatkowo kładzie nacisk, na samodzielność operatora. On sam ma za zadanie dbać o to, aby jego stanowisko spełniało w/w wymagania.
Między innymi poprzez:
- doskonalenie swojego stanowiska pracy – operator, który fizycznie pracuje na danym stanowisku jest w stanie określić, co mu jest niezbędne do prawidłowego realizowania zadań;
- przeprowadzanie selekcji, systematyki (organizacja składowania narzędzi i ich identyfikowalności), sprzątanie i realizowanie zadań wynikających z karty kontroli 5S;
- uczestniczenie w warsztatach 5S i szkoleniach, których efektem jest zmiana organizacji stanowiska i stworzenie bezpiecznych standardów pracy, umożliwiających prawidłowe wytwarzanie wyrobu.
Jak sporządzić zintegrowaną kartę kontrolną 3 w 1?
Zintegrowana karta kontrolna – 3 w 1 to jeden dokument, który poprzez swoje zastosowanie spełnia wytyczne systemu ISO, HACCP i 5S.
Oto 5 elementów, które powinna zawierać:
- Wytyczne do realizacji niezbędnych czynności przygotowawczych z uwzględnieniem zasad higieny i bezpieczeństwa pracy.
- Podpis operatora w miejscu na to wyznaczonym – to ułatwia kontrolę wizualną przełożonego, czy dane czynności zostały zrealizowane; podpis zobowiązuje do przejęcia odpowiedzialności samego pracownika za swoje stanowisko pracy.
- Szczegółowy opis procesu wytwarzania na danym stanowisku z uwzględnieniem etapów szczególnie mających wpływ na jakość, możliwość popełnienia błędu przez pracownika oraz bezpieczeństwo produktu (tzw. krytyczny punkt kontroli w ramach systemu HACCP).
- Specyfikacja surowca, wskazującą na co operator powinien zareagować w przypadku stwierdzenia niezgodności i jaki surowiec jest dopuszczany do produkcji, a jaki nie oraz na jakie odstępstwa należy zwrócić uwagę.
- Informacje o tym, co należy zrobić w przypadku stwierdzenia niezgodności, kogo i w jaki sposób zawiadomić.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.