CelCelem procedury jest określenie sposobu i metod przeprowadzania przeglądu i weryfikacji systemu HACCP, aby wykazać, że system działa efektywnie w zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Definicje
Zarówno weryfikacja, jak i przegląd systemu muszą być dokumentowane, a wnioski z ich wyników powinny być brane pod uwagę przy modyfikacji systemu Zakres i przedmiotProcedura ta powinna być przeprowadzana w szczególności:
oraz każdorazowo na wyraźne polecenie kierownictwa. Częstotliwość
oraz zgodnie z „Harmonogramem audytów w zakładzie” na bieżący rok. Zainteresowane działyWszystkie działy objęte zakresem działania systemu HACCP. Odpowiedzialność i uprawnieniaPrzewodniczący zespołu ds. HACCP odpowiedzialny jest za aktualizację niniejszej procedury, udostępnia dokumentację podczas audytów, organizuje oraz uczestniczy w przeprowadzaniu przeglądów i weryfikacji systemu lub deleguje inną osobę z zespołu ds. HACCP. Sposób postępowania
Dokumenty związaneProcedura audytu wewnętrznego Załączniki
ZapisyRaport z audytu, Arkusz stwierdzonych niezgodności
|
Ogólna procedura weryfikacji systemu HACCP
Weryfikacja systemu HACCP – przykładowa dokumentacja Szósta zasada systemu HACCP nakazuje Ci dostarczanie dowodów na to, że wdrożony system HACCP jest skuteczny w zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Oto ogólna procedura weryfikacji systemu HACCP w dowolnym zakładzie produkcyjnym.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.