Wydanie:1 |
Księga HACCP |
Logo zakładu |
Data wydania: |
Strona:1/1 |
Procedura przeglądu i weryfikacji systemu HACCP |
Nazwa i adres zakładu |
Kod dokumentu: |
Cel
Celem procedury jest określenie sposobu i metod przeprowadzania przeglądu i weryfikacji systemu HACCP, aby wykazać, że system działa efektywnie w zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
Definicje
- Weryfikacja systemu HACCP to zastosowanie metod, procedur, testów i innych ocen obok monitoringu w celu określenia, czy system działa poprawnie i skutecznie.
- Przegląd systemu HACCP to okresowo przeprowadzane czynności sprawdzające, czy opracowany i wdrożony system jest realizowany w praktyce.
Zarówno weryfikacja, jak i przegląd systemu muszą być dokumentowane, a wnioski z ich wyników powinny być brane pod uwagę przy modyfikacji systemu
Zakres i przedmiot
Procedura ta powinna być przeprowadzana w szczególności:
- po dokonaniu zmian w planie HACCP,
- po wprowadzeniu nowego produktu lub modyfikacji już wytwarzanego,
- po wprowadzeniu nowego surowca,
- gdy nie zostały dopełnione limity krytyczne
- po wprowadzeniu zmian parametrów procesów technologicznych,
- po wprowadzeniu zmian w pakowaniu lub postępowaniu z produktem końcowym,
- po modyfikacji lub wprowadzeniu nowych maszyn i urządzeń,
- po wprowadzeniu zmian w ciągach technologicznych,
- przy częstych reklamacjach,
- po udowodnionym wykryciu, że produkt wytwarzany przez zakład był źródłem zatrucia pokarmowego,
- w momencie pojawienia się nowych informacji dotyczących bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
oraz każdorazowo na wyraźne polecenie kierownictwa.
Częstotliwość
- Przegląd systemu – 1 raz w roku,
- Weryfikacja systemu – zawsze, kiedy wystąpi konieczność związana z sytuacjami wymienionymi w punkcie 3,
oraz zgodnie z „Harmonogramem audytów w zakładzie” na bieżący rok.
Zainteresowane działy
Wszystkie działy objęte zakresem działania systemu HACCP.
Odpowiedzialność i uprawnienia
Przewodniczący zespołu ds. HACCP odpowiedzialny jest za aktualizację niniejszej procedury, udostępnia dokumentację podczas audytów, organizuje oraz uczestniczy w przeprowadzaniu przeglądów i weryfikacji systemu lub deleguje inną osobę z zespołu ds. HACCP.
Sposób postępowania
- Weryfikacja wewnętrzna jest przeprowadzana przez członków zespołu ds. HACCP, z udziałem osób z działu, którego dotyczy weryfikacja.
- Weryfikacja zewnętrzna jest przeprowadzana z udziałem jednego z członków zespołu ds. HACCP oraz z udziałem osób z działu, którego dotyczy weryfikacja.
- Przegląd lub weryfikacja systemu kończy się sporządzeniem pisemnego raportu, który należy przedstawić kierownictwu.
Dokumenty związane
Procedura audytu wewnętrznego
Załączniki
- Harmonogram audytów w zakładzie
- Lista pytań kontrolnych.
Zapisy
Raport z audytu, Arkusz stwierdzonych niezgodności
Opracował: XY |
Podpis: |
Zatwierdził: YX |
Podpis: |
|
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.